202506 Pinkstervakantie: De Schele Berg, de Buunderkamp en fietsen naar Limburg

17 juni 2025 - Hoogwoud, Nederland

Zondag  8 juni  De vooruitzichten zijn niet geweldig, maar we gaan toch op weg naar resort De Schele Berg, waar Miekie, Jos en Fenna een huisje hebben gehuurd. Tussen de buien door bereiken we het park, maar zie: nu is het droog. Fenna staat al van binnen te roepen:" Haha, jullie moeten vannacht op de grond slapen!" Gelukkig. We hebben slaapzakken en inflatebles mee.  Het is droog en we gaan lekker wandelen in de omgeving. We snuffelen wat rond op camping de Rimboe, gebruiken het speeltuintje en lopen langs de koeien. Helaas betrekt het weer en spoeden ons dan ook richting het restaurant voor een biertje en aansluitend en uitgebreide hap. We zitten daar prima en sluiten af met koffie en één Heisse Liebe met voor lepels. (en dat voor "slechts" € 12,50.) 's Avonds spelen we nog een WK hartenjagen. Het is gezellig en de lauwerkrans gaat naar Bennie. Overigens winnen de mannen van de vrouwen. Rond een uur of twaalf zijn de matjes uitgerold en vallen de luiken toe. Een topdag!

maandag 9 juni  We hebben vannacht lekker geslapen. ("Ha ha, op de grond! roept Fenna weer") Na een lekker ontbijt blijkt het droog en de zon komt er zelfs door. We besluiten naar het Pannenkoekenhuis ("Het Uilenbos ")te wandelen om daar wat te eten en te spelen. In iets minder dan een uur lopen we erheen. Onderweg gooien we wat met de frisbee; helaas schat Ben de breedte van het pad verkeerd in en de frisbee verdwijnt "voor eeuwig" uit zicht. Jos probeert op de terugweg nog wel met een lange stok de frisbee terug te hengelen, maar helaas.. het plan mislukt. Het is ook helaas, dat het erg druk is bij het Pannenkoekenhuis en we hebben niet gereserveerd. Gelukkig is er achter de speeltuin wel een dierenparkje met een koffiebar. Dus toch koffie en een bescheiden taartje met niet uitbundig veel smaak. Tijdens de koffiebreak word ik gebeld door Erik: op deze morgen is Joop overleden. Het is dan nog niet bekend wanneer de uitvaart zal zijn. Intussen betrekt het weer en er vallen zelfs wat spetters. We gaan maar terug naar de Schele Berg voor een biertje en aansluitend en een lekker patatje. Daarna stoeien we nog wat in de speeltuin; dan is het voor ons tijd om afscheid te nemen en in te checken bij hotel De Buunderkamp, waar we voor twee nachten geboekt hebben. We zijn moe van de drukte van gisteren en vandaag (vandaag 7.7 km. gewandeld) en verder dan wat puzzelen en luieren komen we niet. Morgen verder.

dinsdag 10 juni  We hebben wel zijdelings meegekregen dat het weer niet geweldig zou worden, maar deze dinsdag slaat alles: het regent vrijwel de hele dag. Pas om half vijf wordt het droog en breekt de zon door. We stappen dan ook op de fiets om naar "Het Smulhuis" in Otterlo te gaan. Daar eten we weer heerlijk: een nasischotel en teryaki met rijst. Super. En we zitten lekker! Tegen achten zijn we weer terug. We hebben 26,6 km. gefietst. Morgen gaat de fietsvakantie écht beginnen en de weersvooruitzichten zijn geweldig: veel zon en steeds warmer.

woensdag 11 juni  Rond tien uur hebben we uitgecheckt en fietsen we weg bij hotel De Buunderkamp. Via Wolfheze en Arnhem fietsen we al snel richting Elst en Nijmegen. Het weer is prima: in Nijmegen bezoeken we de plaatselijke Mac Donalds en trakteren we ons op een lekkere mlkshake. Via booking.com zoeken we een hotel dat niet meer te ver fietsen is. Het wordt  hotel Boshof in Nijmegen - Heilig Land Stichting. Het hotel blijkt in de zitten bij een restaurant; geen wonder dat we er twee aan voorbij fietsen! Uiteindelijk vinden we in de mail de code voor het kluisje, waar we de  deursleutel uit kunnen halen. Hoera! We kunnen naar binnen. We hebben vandaag 37.2 km. gereden en we zijn moe, bezweet en hongerig. Eerst maar douchen dus en dan op zoek naar een snackbar. Die vinden we in de aanpalende wijk. We bestellen een vegetarische calzone, patat en een frikandel. We laven ons met cola Zero. Het smaakt allemaal lekker en de (Turkse) bediening is goedlachs en vriendelijk. Het studentengroepje een tafel verder zorgt voor Stimmung en een hoop lawaai. We genieten en voelen ons midden in het studentenleven. Terug naar hotel Boshof moeten we wel weer iets omhoog fietsen, maar de benen zijn al wat hersteld. 's Avonds puzzelen we wat en vallen tevreden in slaap.

Donderdag 12 juni

Vandaag fietsen we naar Venray. Goed voor 55.4 km. Wel wat meer dan gepland, maar Arcen bleek (een brug)  te ver en daarom boekten we toch maar een hotel in Venray. En wel middenin Venray op het dorpsplein! Het was even zoeken waar nou hotel Hulsman zat, maar het bleek verbonden met het grote barterras buiten. Maar eenmaal gevonden was de douche lekker en konden we ons op het terras lekker laven aan een skuumkoppe van de tap en een Radler 2.0. Bovendien was er reuring genoeg: de Avond4daagse beleefde de laatste avond, er was een grote tent en enorme startrijen van vertrekkende schoolklassen. Leuk om weer eens te zien! Toen het Marktplein leeggestroomd was, ging we op zoek naar een snackbar en die was snel gevonden. Frikandelen patat, maar de patat was matig. Wel gezellige bediening overigens. We sloften rerug naar de hotelkamer en vielen direct in slaap. 55 km...... dat is toch  weer even wennen.

Vrijdag 13 juni De weg Venray uit richting Venlo is snel gevonden. Het  is hoogzomer en het belooft vandaag 31 graden te worden. Het is hier overigens een mooi en leeg landschap. Boerderijen en af en toe af bosopstanden: we genieten! We weten ondertussen dat de crematie van Joop op maandag 16 juni zal zijn: de weersvooruitzichten zijn wat twijfelachtig, daarom wordt dit de laatste fietsetappe en gebruiken we de zaterdag om weer deels met de trein en deels fietsend weer terug te komen bij de auto: hotel de Buunderkamp. Na een verfrissende douche wandelen we vanuit hotel Koningin Wilhelmina het centrum van Venlo in. In het gezellige centrum stikt het van de straatje met terrasjes en restaurantjes. Venlo is echt een aanrader! Als we op een terrasje zitten bestelt Maria een Hoegaarde Kersenbier van de tap. "Wilt u een grote?" is de vraag... Dat wordt dus een enorme vaas van een halve liter. Ik sluit me aan met een halve liter Weizener. Het is nog altijd 28 graden dus wat lavenis gaat er wel in. We trakteren ons ook nog op een lekker ijsje bij de Eisdiele. Je merkt dan toch wel dat je dichter bij Duitsland zit: drie Eisdieles in twee straatjes. Prima. Na het ijs gaan we terug naar hotel Wilhelmina. Hotel goed, maar wel gedateerd en zeker 100 jaar oud. De houten vloeren verraden wie er 's nachts naar het toilet gaat.....

Zaterdag 14 juni  Het is nog altijd verrassend warm - zeker voor de ochtend - als we het plein oversteken naar het station. We toveren eerst twee fietskaarten uit de automaat en checken dan in bij Arriva voor de toch naar Nijmegen. Deze lijn wordt nog met diesels gereden, maar vanaf dit jaar wordt de lijn geëlektrificeerd. Met de fietsen aan boord boemelen we in ruim een uur naar Nijmegen Hbf. Dat stappen we over op de NS Sprinter naar Elst. Vanaf daar fietsen we richting Driel, waar we met een pontje de Waal overgaan. Aan de overkant ligt Westerbouwing, maad dan wel bovenop de stuwwal. Na de pont hebben ons eerst flink ingesmeerd, wat het zonnetje prikt en het is stikbenauwd. Via Heelsum en langs snackbar Airborne bereiken na een paar kilometer hotel de Buunderkamp. In totaal fietsen we 20.9 km vanaf Elst. Het weer is nu toch aan het veranderen: we binden de fietsen op en rijden naar het Smulhuys in Otterlo waar we lunchen: tosti en pannenkoek. Ni nog even lekker puzzelen! Daartoe rijden we naar Harderwijk waar we een mooie parkeerplaats weten met het bos op 50 meter. We klappen de stoeltjes uit en pakken de Sudoku's. Helaas. Deze puzzelpret duurt niet langer dan 20 minuten: het onweersfrontje haalt ons in, ondanks dat het inzakt. De eerste druppels en we pakkensnel in. Zonder al te veel waterschade bereiken we de auto enrijden we naar huis. Het was een prachtige week, maar hadden graag doorgefietst naar Heerlen. Rond 1800 uur zijn we weer thuis, nadat we bij  Vomar nog wat boodschapjes hebben gehaald.