2024-07 Zomervakantie Sachsenburg - Altenmarkt - Obervellach (Hermagor) - Mayrhofen

17 augustus 2024 - Enkhuizen, Nederland

Zondag 21 juli 2024

Eindelijk kunnen we dan vertrekken! Alle plannen om al half juni naar de Alpen te gaan zijn vergeten of niet uit te voeren door extra oppas. Maar nu rijden we om 3.10 in het donker weg. We moeten vandaag komen tot Kösching, net boven Ingolstadt. Al op de Veluwe zien we het eerste daglicht en het rijdt lekker door. Annemieke en Jos haken voor vandaag af: Jos heeft een griepje (corona?) en slaapt uit. Bij ons gaat alles voortvarend en om half drie checken we in in hotel Ambergerhof in Kösching. De keuken is dicht, maar het buitenterras is open en zo zitten we lekker onder de parasollen achter twee Weizen. Het is inmiddels een graad of 30, dus de alcohol slaat toe. Miekie en Jos hebben besloten toch maar op reis te gaan: wij bespreken alsnog de Doppelzimmer met kinderbed. Na een kort stukje lopen we over het lokale marktje, eten een ijsje bij de plaatselijke Eisdiele en eten pasta bij een Italiaan in het dorpje. Alles heel lokaal en kneuterig. Om 22.15 uur zijn Miekie, Jos en Fenna er ook! Helaas zijn de barretjes dicht en we hebben niets kunnen inkopen, want het is zondag. Niks erg, want iedereen is "verreisd" en we liggen dan ook al gauw allemaal op tuk. Morgen wacht ons deel twee van de reis, maar dat is slechts 4 uur en 20 minuten rijden. Helaas, dat zal anders uitpakken.....

Maandag 22 juli Het ontbijt in hotel Bräuerei Ambergerhof is prima in orde: basic, maar lekker. Om 8:15 uur zitten we an het ontbijt. Wii vullen nog even olie bij: er gaat rond 0.8 liter bij. Daarna gaan we de Autobahn op. Het is druk richting München. We krijgen een melding door van grote drukte richting Rosenheim en "iets van een ongeluk". We rijden dan al op de ring München en slaan snel af op een aangewezen alternatieve route richting Wasserburg en Traunstein. Miekie en Jos hebben minder geluk: ze worden opgesloten in een grote file veroorzaakt door een gekantelde vrachtwagen. Het kost ze uren. Wij hobbelen lekker door, maar wachten op de anderen heeft geen zin. Uiteindelijk zijn we om 16.00 uur op de camping: camping Draufluss in Sachsenburg.  Jos, Annemieke en Fenna zijn er om 17.20 uur. Nadat de tenten zijn opgezet, wandelen we naar Goldenen Rössl voor een lekker hapje. Gelukkig is er nog plaats en worden we herkend door de baas en zijn dochter. De kaart is wat beperkter en gemoderniseerd, maar het smaakt prima. Fenna gedraagt zich voorbeeldig en we zitten daar lekker. Terug op de camping gaat bij iedereen al snel het lichtje uit; om 22.30 uur is het stil op het kamp.

Dinsdag 23 juli Vannacht lekker geslapen, maar om 6.30 uur worden we wel wakker van de werklui die aan het werk zijn met de dijkverhoging bij de camping. Boren, bekisting timmeren.. en dat alles op 30 meter. De ochtend brengen we  lummelend door met ontbijt, tarps opzetten en van plaats verwisselen  vanwege de felle zon. Fenna speelt lekker met de jeu-de -boulesballen en gaat 's middags gewoon op tuk in haar eigen tent. Het is vandaag lekker warm, maar niet stabiel: af en toe gespetter en in de verte wat gerommel. Na een middagbroodje besluiten we tot een middagwandeltje: door het dorp naar de brug en dan voor de brug langs de Drau terug naar de camping. Aansluitend gaan we nog even voetballen: Jos knapt al wat op en trapt ook een balletje mee. We eten 's avonds soep bij de tent: er is nog  veel brood over. Dat komt mooi uit. Na de koffie koelt het hard af: het is helder en stabiel geworden en voor de komende week wordt er stabiel zomerweer  voorspeld. 's Avonds willen we nog een eerste potje hartenjagen, maar de vermoeidheid slaat toe en om 2200 uur is iedereen op tuk.

Woensdag 24 juli Als we om 5 uur naar het toilet gaan miezert het. Vreemd, want het zou stabiel zomerweer worden. Maar als we 8 uur opstaan, is het droog en al aangenaam warm. Na het ontbijt en koffie pakken we de -gratis - trein naar Spittal. Leuk om daar weer eens te zijn. We wandelen door het park, op zoek naar de krokodil. Die vinden we uiteindelijk voor het terras bij Schloss Porcia. Het lijkt niet dezelfde krokodil van lang geleden, maar het is toch goed voor een foto. Na cappuccino, cola en een ijsje voor Fenna wandelen we rustig terug door het park, richting de trein. We hebben de trein van 13.37 en zijn een goed half uur later weer terug op camping. De zon staat inmiddels flink te loeieren en Fenna kan dan ook niet slapen. We vullen de waterbak en even later zit ze te spelen en te zingen, later ook met al haar speeltjes in de Bumbatent. Sommigen doen een tukje nadat we samen geluncht hebben. We waren nog even langs de Adeg gegaan voor verse broodjes. Na nog een partijtje badminton met Annemieke en nog een bezoekje aan de speelzolder is het al tijd voor een hapje doen bij Goldenes Rössl. Fenna is dik aan slaap toe, maar het eten is lekker. Terug op de camping koelt het snel af, Fenna gaat op tuk en wij doen nog koffie en een Gurktaler. Het wordt steeds kouder en er moet dan ook steeds meer kleding aan. Om 22.00 uur breken we op een gaan tanden poetsen en slapen. Morgen de Goldeckbahn? We gaan het zien.

Donderdag 25 juli Het weer ziet er prima uit: zon en het wordt 26 graden. Na het ontbijt en koffie (met lekkere Milka Chocokeks!) vertrekken we met 5-en in de auto van Miekie en Jos richting de Goldeckbahn, via Lenting en Baldramsdorf. Het is prachtig om het enthousiasme en de verwondering van Fenna te zien, die voor het eerst in een cabinebaan zit en omhoog gaat. Boven gaat Fenna in de rugdrager op de rug van Jos, later zullen Annemieke en ik ook een stukje doen. Als we aangekomen zijn bij de Seehütte doen we eerst een bakkie met Topfen- en Apfelstrudel, maar de kwaliteit is matig. We besluiten tot een "Rundwanderung", maar dat idee wordt al snel vervangen door: we gaan door tot de top: de Panoramahütte, vlak onder de top van de Goldeck. De dorst lessen we met Radler, de trek met Gulaschsuppe mit Brot en Kaiserschmarren. Helaas moet de Schmarrenbakker nog wakker worden gemaakt, het beslag gemixed en de Schmarren gebakken. Kortom: wachten-wachten-wachten. Maar ze smaken prima. De afdaling gaat gemütlich en om 15:45 uur stappen we in de lift naar beneden. Op de camping is het aangenaam warm en zitten lezen wat. Fenna wil natuurlijk weer "naar de speeltuin" om te wippen. Dat vindt ze het leukst. We eten vandaag thuis en Miekie en Maria hebben al spulletjes gehaald voor salade, sliertjes en Tortellini met kaas. Lekker! Helaas is de afwas na zo'n feestmaaltijd ENORM. Na de inspanningen van vandaag is het vroeg stil op het kamp: Om 23.00 uur ligt iedereen op tuk.

Vrijdag 26 juli  Het belooft vandaag een warme dag te worden en na de inspanningen van gisteren houden we ons vandaag rustig. Uitgebreid ontbijten, koffie en verder niets. De buurtjes naast ons zijn weg en we hebben dan ook alle ruimte om het badmintonnet neer te zetten. Maar eerst spelen we jeu de boule bij de kasteelmuur. We hebben twee sets, dus ballen genoeg. Ook voor Fenna, die lekker met verschillende kleuren ballen in de weer is. Jos en Annemieke zijn al goed in vorm en winnen met overmacht. Na de lunch dommelen we wat weg en dan is het tijd voor badmintonnen en tennis met de houten bladen. Het gaat leuk, maar het is drukkend warm dus de partijtjes duren maar kort. Het is vrijdagmiddag dus alle plaatsjes rondom ons worden snel opgevuld. Fenna vermaakt zich prima: zo rent ze bv. rondjes om het badmintonveldje over de scheerlijnen die we hebben neergelegd. Ook probeert ze te kaatsenballen, omdat ze dat oma heeft zien doen. Zo schattig..... Tegen zessen is alles opgeruimd en gaan we een hapje doen bij Goldenen Rössl. Ook vandaag is het niet druk, maar het is prima. We sluiten dit keer af met cappuccino en twee coupes Dänemark. Totaal € 108,--. Heerlijk was het. 's Avonds verzamelen we nog was: als de automaat gestart is, blijkt het programma pas om 00:07 uur klaar te zijn. Vannacht als we naar het toilet gaan, maar ophalen en morgen dan maar ophangen. Morgen wordt het twee graden warmer dan vandaag; 31 graden dus. Misschien dan toch maar weer met een bergbaantje omhoog? Dan wordt het de Kreuzeckbahn bij Kolbnitz. We zullen zien. Tot  morgen.

Zaterdag 27 juli Een hele warme dag: vanmiddag was het 31 graden.
's Ochtends eerst verse broodjes gehaald bij de Adeg. Het is rond negenen al aangenaam warm en om half 10 zitten we aan het ontbijt. Iets doen op enige hoogte lijkt vandaag de oplossing: in het dal is het te warm. We rijden dus naar Kolbnitz voor de Kreuzeckbahn: een Schrägaufzug" met een hoog historisch gehalte. Het treintje wordt aan een kabel omhooggetrokken met ongeveer steeds dezelfde hellingshoek. We gaan ongeveer 600 meter omhoog en  daar is het aangenaam: in het dal werd het al flink warm. Net voor twaalven zijn we boven. Daar zijn ze bezig een nieuw waterbekken te maken: een flinke jongen met heel wat beton. Landschappelijk lelijk, maar vanuit het dal zie je er niets van. We lopen omhoog naar de Mernikhütte (Poldishütte): zo'n 290 meter klimmen. Fenna gaat in de draagzak; Jos, Annemieke en Ben wisselen af. De Mernikhütte ligt op een mooie plek: uitzicht op Spittal en de Millstättersee.We bestellen Gulaschsuppe mit Brot en een Jauseplatte. Vooral die laatste is weinig waar voor veel geld: € 15,-- voor € 1,50 handel. Nou ja, we zitten lekker en Fenna vermaakt zich prima met de waterspeeltuin. Leuk! In een uurtje dalen we weer af en hebben we het treintje van 15.00 uur. Nog even langs de Billa want morgen is het zondag, daarna zijn we terug bij het zinderend hete tentenkamp. Gelukkig is plaatsje achter ons leeg en kunnen we tafeltjes, stoelen, de Bumbatent en het badje verplaatsen naar de schaduw. We hadden ijskoud bier en Radler meegenomen en dat gaat er wel in. Jos  maakt nog een schuimbad voor Fenna, maar dat wordt in eerste instantie afgekeurd wegens teveel schuim. Later is ze er heerlijk in aan het spelen. Na het eten - salade en brood, de soep laten we maar zitten - smaakt de koffie prima en lezen en puzzelen we de avond uit. Morgen kans op onweer.....

Zondag 28 juli  Vandaag maken we weer gebruik van de mogelijkheid om gratis met de trein te reizen. We stappen uit in Berg im Drautal en lopen dan door het bos (over het fietspad) naar het Waldbad van Dellach. We stoppen onderweg bij de oversteek naar de Geisslachklamm om wat te drinken. Als we weer net verder zijn gegaan, klinkt er gerommel. Inderdaad ziet het er nu dreigend uit, maar verder dan wat spetjes komt het niet. Aangekomen bij het zwembad dreigt het nog steeds en het rommelt in de verte. We mogen zonder te betalen naar binnen, want ze denken dat het nog maximaal een half uurtje droog zal blijven. We drinken bij het badekiosk een Radler,  maar daarna kunnen we toch zwemmen, want het klaart flink op.  Fenna gaat wat aarzelend te water, maar vermaakt zich toch  uitstekend in het kleine badje. Miekie en Jos doen nog even "koppen onder de brug" en we spartelen allemaal wat rond in het bad. Bij de Badekiosk eten we nog een klein hapje, we lopen een rondje over de camping en gaan met Fenna naar de speeltuin. Dan is het tijd voor de trein terug. We zien nog altijd onweerswolken, maar de meest zware buien vallen aan de Italiaanse kant en in Slovenië.  Op de camping heeft het wel flink geregend, maar grote schade is er niet, ook al omdat buren de tarp op afwateren hadden gezet. Het is nog altijd aangenaam warm - 26 graden - en we eten dan ook een broodmaaltijd en legen 's avonds nog een fles Gurktaler. Hartenjagen? Het komt er weer niet van en morgen gaan we verkassen....

Maandag 29 juli  Om 7 uur is er plots een buitje regen. Gek, want er is droog en zonnig weer beloofd. Het miezert door tot 8 uur, daarna wordt het langzamerhand droog. Gelukkig maar, want we gaan verkassen naar Altenmarkt. Tijdens het ontbijt breekt de zon door en zo kunnen we de boel toch redelijk droog inpakken. Om kwart voor 12 zit alles erin en kunnen we wegrijden. Het is maar anderhalf uur rijden en zo zijn we om half twee al bij camping Passrucker, net buiten Altenmarkt. Helaas gaat de receptie pas om 14:00 uur open. Dan blijkt dat het de bedoeling is dat we een (niet al te grote)  plaats delen met twee grote tenten. Het past nèt, ook al omdat de boomwortels ervoor zorgen dat je niet zomaar de tenten willekeurig kunt neergooien. Als alles staat en we hebben wat gespeeld met Fenna bij het speelpleintje (ijs verkopen in het kleine huisje), wandelen we richting het centrum van Altenmarkt bij de kerk. We strijken neer op het terras van Alpenbierwirt, waar we ons tegoed doen aan pizza's, Calzone en Cordon Bleu. Het is niet duur, maar ook niet geweldig. Maar: we zitten er lekker en sluiten af met Coupe Dänemark en Heisse Liebe voor de heren, cappuccino voor de dames. Die mochten wel af en toe een lepeltje meeprikken. Als we teruglopen naar de camping (ongeveer 1200 meter) koelt het al merkbaar af. Na nog een kopje thee is het klaar voor vandaag. Morgen naar Tim, Anne en the boys in Annaberg.

Dinsdag 30 juli  Na het ontbijt gaat het al snel richting Steuer/Annaberg. We zijn er half 11. Tim en Anne hebben taart gehaald en de koffie en taart gaan er dankbaar in. Fenna vindt het leuk om iedereen het huisje te laten zien: vooral de eerste verdieping is interessant en ook de rode stofzuiger maakt diepe indruk. Daarna gaat het richting Lungötz voor het bergmeertje Waldbad/Seestüberl; Lungötz heet het officieel. We zijn daar eerder geweest en ook vandaag is het weer geweldig. Steentjes gooien voor Fenna, met het bootje naar de overkant, tafeltennissen rond de tafel, zwemmen in het meertje, dubbelspel Tim en Bennie tegen Jos en Miekie (gewonnen door Tim en Bennie), jeu de boules , voetbal hooghouden... En dat alles afgewisseld door een hapje op het terras met  bier of Radler of een ijsje. Rond Half 6 verlaten we tevreden het meertje en daarna gaan we nog mee met Tim en Anne, die aangeboden hebben om mee te eten. Heerlijk! Ze hebben verse soep gemaakt en er is brood met lekker beleg. We sluiten af met koffie. Helemaal tevreden komen we bij het laatste daglicht terug bij camping Passrucker. Het koelt weer snel af en we zitten nog even buiten. Een prachtige sterrenhemel dit keer! Rond 23:00 uur liggen we op een oor.

Woensdag 31 juli De zon is er al vroeg bij en voor het ontbijt zijn we al genoodzaakt de schaduw op te zoeken. Wat een zomer dit jaar in Oostenrijk! Aan  het einde van de middag willen we naar het dorpsfeest in Flachau met Tim en Anne. Maar vanmorgen gaan we eerst nog even de bergen in. We rijden naar Zauchensee - 8 km. omhoog rijden - en nemen daar de Gamskogelbahn sectie 1. (Sectie 2 is voor de winter) Daar is de Gamskogelhütte met een gezellig terras en tal van speelmogelijkheden voor Fenna. Na de koffie en de Strudel, spelen we dan ook wat, schommelen en maken een hele korte wandeling bij de lift. Tegen tweeën gaan we weer naar beneden om Fenna te laten slapen, daarna gaan we direct door naar Flachau voor het Dorfsfest. Het is even zoeken, want de hele hoofdstraat  van Flachau is afgezet en we worden dan ook flink omgeleid. Als we hebben geparkeerd, vinden we al snel Tim, Anne, Sepp en Tos. Het wordt een gezellige avond met spelletjes voor Sepp en Tos: kegelen, trampolinespringen, Segway rijden en een opblaasstormbaan. Wij gaan flink aan het bier en een eten smakelijk bij de Dorfalm. Er is ook live muziek: twee leuke bandjes. Hoogtepunt van de avond is de waterton waar Tos in terecht komt (vrijwillig) omdat zowel Sepp als Tim met een bal de roos raakte. Hilarisch en knap van Tos dat hij dit durfde. Tegen negenen nemen we afscheid en gaan we weer terug naar Altenmarkt. Als Fenna naar bed is - die heeft de hele avond gelachen en plezier gemaakt! - babbelen we nog wat na en horen en zien we in de verte onweer aankomen. Als we in de tenten liggen, begint het plotseling hard te waaien en daarna te regenen en te onweren. Flink noodweer, maar nooit gevaarlijk.

Donderdag 1 augustus  Het noodweer duurde niet heel lang: tegen enen was het weer rustig. 's Ochtends worden we al weer wakker met het zonnetje. Maar helaas: het is vandaag verkasdag. Annemieke en Jos gaan met Fenna naar het Zillertal (Kaltenbach, maar dat wordt later toch Mayrhofen) en wij gaan naar Hermagor/Obervellach: camping Flashberger. Om 11:45 uur nemen we afscheid en gaat ieder zijn weg. Na een stop bij Raststätte Dreiländereck (Spaghetti en Wurstsalat voor een mooi prijsje en Cappuccino toe) zijn we om 15.00 uur op de camping. Er dreigt onweer, dus we beginnen direct met het opzetten van de tent. Maar goed ook: rond 5 uur breekt er onweer los en regent het een tijd. Gelukkig geen slagregens en wind: we zitten tevreden binnen en lezen wat. Tegen zevenen is het lichter geworden en wordt het droog. Tijd om eruit te gaan: we zetten thee en eten brood met veel fruit. Koffie toe. Tegen donker maken we de slaaptent klaar voor de nacht. Het is droog gebleven. Om half elf is het licht uit. Reizen en tent opzetten; vermoeiend. Tot morgen!

Vrijdag 2 augustus  Lekker geslapen, maar wel last van de airco van de caravan achter  ons. Belachelijk. Midden in de nacht staat dat ding te draaien op nog geen 5 meter van de tent. Nou ja, alles went. Om 8 uur zijn we uit de veren. Mooi weer voorspeld, zon, 27 graden en in de namiddag een buitje. Eens kijken of dat uitkomt. We besluiten tot een rondwandeling Passriach - Presseggersee - Khünburg, vanaf de camping. Om 10.40 uur vertrekken we met mooi weer. In het bos is het drukkend warm; we eten in een jagersboomhut. Uit het bos, bij het Presseggersee Moeras wordt het echt warm. Bij Khünburg steken we de weg en het spoor over en na 10.07 km. zijn we weer thuis. Na de thee en een broodje begint het te betrekken: er dreigt weer een bui. Die komt ook, met onweer. Als het weer droog is, gaan we met de auto naar Hermagor, voor de boodschappen. Als we klaar zijn bij de Spar, willen we een ijsje doen op het dorpsplein. We nemen de paraplu mee, want het inmiddels al weer erg donker aan het geworden aan de horizon. Maar als we al 300 meter hebben gelopen, steekt ook de wind op en rommelt het nadrukkelijker. Dan maar geen ijs: we draaien om en als we weer op de camping zijn, hebben we nog net tijd om de boodschappen de tent in te krijgen en alle ritsen dicht te maken. Gelukkig zit er dit keer niet veel wind achter en na een goed uur wordt het ook al weer droog. Zelfs de zon gaat nog even schijnen. Tijd om de soep en broodjes klaar te maken. Maar ook dan: een regenbui. De tafel naar binnen, de tafel naar buiten: het is steeds verhuizen, maar het gaat ons prima af. Na de afwas koelt het snel af - het is nu helemaal blauw geworden -  en rond half tien gaan we tandenpoetsen en lekker lezen in de slaapzak. (En het verslag schrijven!) Morgen moet het een geheel droge dag worden bij 23 graden. Mooi weer om te gaan wandelen bij het skigebied Nassfeld.

Zaterdag 3 augustus  Het is vanmorgen bij het opstaan kil en bewolkt. 17 graden en bij het ontbijt zelfs een spetje. Rustig aan dus en de plannen maar even bewaren. Tegen elven breekt er dan toch een voorzichtig zonnetje door en het voelt meteen een stuk aangenamer. Nog wat stokken neerzetten voor het deurpaneel dat dan tarp wordt en de wandelschoenen kunnen aan. Op de Olympische Spelen druppelen de medailles binnen: zilver voor de Holland 8, goud voor de gemengde estafette met Femke Bol. We besluiten tot een wandeling naar Hermagor: heen door het bos, terug langs de andere kant van de spoorbaan. De heenweg is mooi: stil, niet te steil en je komt uit bij het Landeskrankenhaus. Daarna nog 50 meter dalen en we schuiven aan op ons favoriete terras: Konditorei Semmelrock. Radler en Weizen zijn onze beloning. Eigenlijk willen we nog een heisse Liebe en een coupe Dänemark, maar besluiten toch maar tot twee hoorntjes met twee bolletjes ijs. Scheelt de helft. Na nog even door de Spar te zijn gewandeld - het is morgen zondag - slaat de vermoeidheid toe: we wandelen gewoon langs de weg terug naar camping Flaschberger. Na even lekker zitten serveren we onszelf de avondmaaltijd aan: salade, noodles uit pak en yoghurt na. Smaakt heerlijk! Na nog wat lezen en mijmeren over vakanties is het tijd voor bed: om 22.15 liggen we erin. De rest van het kamp is dan al een half uur stil. (Het koelt 's avonds ook flink af, ook al omdat het overdag "slechts" 23 graden is.)

Zondag 4 augustus  8:15 uur eruit en het is iets aangenamer dan gisteren. De zon prikt er af en toe doorheen. Om kwart voor tien zitten we aan de koffie. Daarna in de auto naar Tröpolach, waar we omhoog gaan met de Millennium Express naar Sonnenalpe Nassfeld.. We willen een wandeling doen die we 44  jaar geleden met Marijke, Joop, Erik en Bea wandelden. Maria was toen ruim 3 maanden zwanger van Tim. We stappen uit bij de Treßdorferalm en lopen via de Rudnigalm naar de Madritschen. In totaal stijgen we 509 meter, ook al omdat we af en toe weer 30 meter moeten dalen. Jammer is het, dat van de paden van 44 jaar geleden nog maar weinig terug te vinden is. Op oude dia's is te zien, dat ze in 1980 net begonnen waren met de ontwikkeling van het skigebied Sonnenalpe Nassfeld. We liepen door omgeploegde velden, deels ook al voorzien van " Schotter" om stevigheid te geven aan de zware kranen en shovels die omhoog moesten. We herkennen slechts het bruggetje over de Rudnigbach en het paadje door het bos. Maar de wandeling is evengoed de moeite waard. Bovendien is het prachtig wandelweer en het blijft droog. Boven gekomen drinken we een cappucino en een grote Himbeer Schiwasser. Daarna pakken we de lift naar beneden. We hebben wel trek en de winkels zijn dicht, we gaan dus direct door naar het Pressegger strandbad, waar we gratis naar binnen mogen. We eten Cevapcici met frietjes, en een toast met salade. We mijmeren nog wat en dan slaat de vermoeidheid toe en gaan we terug naar de camping. Die blijkt nu behoorlijk volgelopen. Logisch, want we zitten zo'n beetje op het hoogtepunt van de vakantiedrukte. Nou ja, onze plek is groot en we blijven nog wel even. Morgen? Een rustdag en Clau, Tijn en de kids vertrekken naar Zuid-Spanje voor de camperreis.

Maandag 5 augustus  Vannacht rond tweeën toch nog een flinke bui over gehad. Gelukkig stond het grondzeil omhoog, de schade was dus gering. Rond half tien zitten we aan het ontbijt. Het is aangenaam warm bij een wat versluierd zonnetje. De dagbeschrijving is kort: de hele dag luieren, in de stoel hangen en lezen. Tegen vieren fietsen we nog naar Hermagor voor wat boodschappen en een biertje bij Semmelrock. Heerlijk. Bij de Spar halen we spullen voor salade en zelf hebben we nog sliertjes; als toetje hebben we kleine yoghurtpuddinkjes: vanille en perzik. Rond zevenen eten we. Het is aangenaam warm,  om half negen moet er pas een trainingsjackje aan. Lekker zo. Met Annemieke en Jos hebben we afgesproken donderdag naar Mayrhofen te komen. Tijn, Clau en de kinderen vlogen vanmiddag naar Malaga: het begin van hun vakantiecamperreis. Morgen gaan we kijken bij de Weissensee. Er wordt alweer mooi weer voorspeld.

Dinsdag 6 augustus  Na het ontbijt - lekker in het zonnetje - rijden we in 35 minuten naar de Weissensee. We parkeren voor € 9,-- bij de 4-persoons stoeltjeslift naar de Naggler Alm. Het weer is stabiel, echt weer om te varen. We kopen een dagkaart bij de fa. Winkler, een van de twee firma's die bootdiensten aanbieden op de Weissensee. Voor € 18,-- mag je de hele dag hop on of hop offen. Na wat haventjes aangedaan te hebben, besluiten we bij Steinwand van boord te gaan: het laatste stukje naar Ostufer willen we wandelen. Maar als het schip wegvaart, lezen we dat het stukje dat te lopen is, steil is en wandelervaring vereist. Die ervaring hebben we wel, maar we durven het toch op sandalen niet aan. We wandelen de andere kant op: een mooie wandeling van ongeveer drie kwartier naar Ronacherfels, waar we eerder langs voeren. Daar pakken we de volgende boot naar de Ostufer. We hebben immers toch een Tagesticket? Helaas.... als de boot al vaart, blijkt deze boot van de fa. Müller te zijn. En daar geldt onze Tagesticket niet…. Pure oplichterij: het stond nergens aan, maar protesteren helpt niet. Dan maar 2x € 9,-- dokken om bij de Ostufer te komen en dan met de juiste firma terug te varen. Als we daar aanleggen, komt de volgende teleurstelling: Gasthof Dolomitenblick blijkt gesloten wegens verbouwing. Nergens iets van gelezen, nergens omgeroepen. Schande. Troost: we zijn beslist niet de enigen... De volgende boot van de juiste firma komt drie kwartier later .... uh.... We moeten allebei plassen; we sjokken dus maar op goed geluk naar camping Knaller, met één oog op de horloges. Naast de EHBO-post van het strandbad blijkt een keurig schoon toilet te zijn, dus dat probleem was ook opgelost. Bovendien kunnen we de waterflesjes vullen: lekker voor bij de ontbijtkoekkruimels (een doos vol!) en de noten die we mee hebben. Ruim op tijd zijn we terug bij de boot: om 17:15 uur vaart Ms Kärnten weg van Osthaven. Lekker vredig over water turend, doen we alle haventjes weer aan, die we vandaag al eerder zagen. Rond 18:20 uur meren we aan bij de brug die het grote (diepe, tot 99 meter!) meer scheidt van het kleine meer. Na nog even gekeken te hebben bij het dalstation van de Naggl Almbahn, is het tijd voor huis. Dat wil zeggen: rijden naar de Pressegger Badesee, waar we heerlijk eten. Bij de tent gekomen maken we nog koffie en gaan lekker lezen. Om 22:30 liggen we erin en we zijn zeker niet de eerste! Rond 22:00 uur is het in de meeste tenten en caravans al donker en stil. Om 23:30 begint het te weerlichten en om 00:30 uur komt het echte onweerscomplex over. Wát een licht en wát een knallen! Gelukkig is er geen schade, ook niet door de overvloedige regenval.

Woensdag 7 augustus Het is al vroeg aangenaam en het zonnetje brult. Helaas is er voor vanmiddag onweer angesagt; dus vandaag maar niet naar de Weissensee. Lekker luieren is het devies. Morgen gaan we naar Mayrhofen; hier moeten we € 301,-- betalen voor 7 nachten. Schappelijk. Wel moeten we straks dus nog even "bar" geld opnemen, want afrekenen is hier cash on the nail. Rond twaalven gaan we naar Hermagor om cash op te nemen en daarna direct door naar de Badesee. Het weer is nog steeds aangenaam en dat blijft het ook. De hele middag liggen we in de stoelen in de schaduw en het is onveranderlijk warm: rond 30 graden. In het Baderestaurant eten we een Wurstsalat mit Brot en een portie patat. Heerlijk. Daarna weer terug naar de schaduw. Om half zes gaan we weer terug naar de camping, betalen we de campingrekening en eten nog wat kleins. Het aangekondigde noodweer zakt in; het is nog maar zeer de vraag of wij er wat van meekrijgen. Wel trekt het langzamerhand dicht. O, toch een flinke bui?! De lucht is tegen half 8 pikzwart richting Nassfeld en het flitst flink. Maar ook hier: het zakt in, het waait 10 minuten, het onweer verdwijnt plotseling en regen valt er nauwelijks.... Morgen verder! Welterusten.

Donderdag 8 augustus Vandaag verkassen we naar Mayrhofen, dus inpakken en wegwezen. Om 9:45 uur rijden we weg. Langs Kötschach-Mauthen, over het Gailbergsattel naar Lienz. Helaas wordt de Mc Donald in Lienz verbouwd. Da's nou even jammer. Door dus maar maar Mittersill, altijd goed voor lekkere koffie en een prima taartje. Op de Gerlospass zit het even tegen: twee cementauto's bij het omhoogrijden en daarna fietsers bij de afdaling. Rond half drie zijn we bij camping en vinden een plekje tegenover Miekie en Jos. Het is warm, maar er dreigt wel een buitje. Als de tent staat, gaan we naar de Denggerhof voor een biertje, maar dat mondt uit in een etentje en meteen de live muziek van "Fesch 'n Rock", die speelt van 7 tot 11. Lekker genieten en gezeten, met koffie en Coupe Dänemark toe. Om 23:30 uur is iedereen moegespeeld en liggen we op een oor.

Vrijdag 9 augustus Vandaag is Jos jarig en dat moet gevierd met kaarsjes en een taartje. Om 8:30 uur staan we dan ook bij het bakkertje naast de camping en kopen Semmel, Kornbrötchen en taartjes. We ontbijten en genieten uitgebreid van de koffie. Miekie en Jos hebben nog een dag over op de combikaart en wij kopen een Zillertal Activkaart voor 6 dagen. We gaan de Penken op en wandelen vervolgens bovenlangs naar het Penkenjoch. Onderweg doen we koffie en Strudel en een uitgebreider hapje bij de Penkentenne. Fenna vermaakt zich uitstekend bij "de Beer": het speelpark vlak naast de Granatalm. Het springkussen en de glijbaan zijn de favoriet. Het is een dolle dag, want als we  weer beneden in het dal terug zijn, scoren we eerst nieuwe bergschoenen voor Maria. (Eigenlijk omdat Annemieke zei: “kom nou eens mee naar binnen”.) De oude waren inderdaad verworden tot museumstukken. Daarna wandelen we direct door naar de Minigolfanlage, bij het Waldfestplatz. Na een biertje doen we een rondje golf: Bennie 1, Marietje 2, Annemieke 3, Jos 4. En dat op zijn verjaardag! Fenna houdt zich prima op de golfbaan en speelt met balletjes op de verschillende holes. Als we weer terug zijn op de camping hebben we 10.5 km. gelopen. Kanjers zijn we! Op de camping is weer live muziek van een Antoniakloon: een klein vrouwtje met een trekzak, met voornamelijk Duits repertoire en veel "die Hände hoch". We eten bij de Tent: Jos en Miekie hebben nog pasta over - smaakt nog prima - en we vullen het aan met broodjes en een toetje. Als Fenna slaapt is het tijd voor de revanche Hartenjagen: Bennie krijgt zijn revanche. Tegen twaalven is het tijd om te gaan slapen.

Zaterdag 10 augustus  Het is vandaag prachtig weer en het wordt 30 graden. Jos, Miekie en Fenna gaan vandaag naar huis. Om half negen halen we brood bij het bakkertje en rond negenen zitten we aan tafel. Jos heeft de auto al voor de tent gezet. Fenna oogt weer fit, na alle geloop van gisteren, maar ik denk dat het goed is om thuis weer over te gaan op "rust, reinheid en regelmaat". Na de koffie gaan wij met Fenna nog even naar het speeltuintje voor de glijbaan en het speelhuisje voor de ijsverkoop. Alle speeltoestellen staan vol in de zon, dus het is afzien. Om 12:30 uur rijden Miekie, Jos en Fenna weg. We mijmeren nog een uurtje na en besluiten dan naar de Ahornbahn te gaan voor een wandelingetje boven. We hebben immers een 6-daagse Zillertal Activcard. Op de fiets gaan we door het dorp bergop naar de Ahornbahn. Het is boven als vanouds prachtig. Wát een uitzicht! We doen eerst koffie met Strudel en Vanillesauce of slagroom. Daarna bewonderen we de nieuwe Panoramabrug met mooi uitzicht op het gehele dal. We wandelen nog wat rond over de Filzenalm en maak veel hele mooie foto's. Om 16:15 uur hebben we de lift terug en halen we wat boodschappen in de Spar tegenover de Penken. We eten vanavond thuis: salade en noedels (van de Vomar thuis). Het blijft lang warm: we genieten van een prachtige zomeravond.

Zondag 11 augustus  We zijn vroeg op: 7:30 uur. Het is al aangenaam buiten, maar wel vochtig. Half negen ontbijten we, tegen tienen fietsen we naar het station om de bus te nemen naar Hintertux. Net voor elven zijn we in Hintertux. Op het programma staat de wandeling Sommerbergalm > Tuxerfernerhaus. Na een cappuccino en een grote Schiwasser zijn we er klaar voor. Om half twaalf lopen we het "Luis de gletscherflo”- parcours richting Tuxerfernerhaus. Maria's nieuwe wandelschoenen doen het uitstekend, maar het blijft een flinke klim, ook al omdat de zon ongenadig hard schijnt. We hebben gelukkig water, broodjes en een cranberrymix mee en dat komt goed van pas. Na nog een stop op 2500 meter hoogte zijn we drie kwartier later bij het Tuxerfernerhaus. Er is ook dit jaar weer veel sneeuw ingepakt, maar de hoge temperaturen op deze hoogte doen hun werk: de beken  voeren erg veel water af. Toch wordt er nog altijd geskied! (Twee dagen later kwam het bericht dat het skiën voor deze zomer voorbij was: er lag te weinig sneeuw en het werd te gevaarlijk!) Bij het Fernerhaus vergaapt een groep Saoedi's zich aan sneeuw. Veel foto's, veel geroep, opgewonden gegil: tja, daarvoor kom je naar Oostenrijk. Na cappuccino en een taartje is het weer tijd om naar het dal te gaan. In Mayrhofen is het 32 graden en stikbenauwd. Ik fietst nog even naar de Spar bij de Penken (de enige winkel die op zondag open is) voor een bIikje soep en twee yoghurtjes en daarmee is het avondeten bijna rond: brood, soep en een toetjes. (en natuurlijk Vanilletraum van Schärdinger!) Het loopt ondertussen alweer aardig vol op de camping. Het hoogseizoen is nog niet af. Na achten begint het eindelijk af te koelen! Gelukkig maar, het was vandaag erg, erg heet. Morgen fietsen naar Kaltenbach? Leuk, effe rondkijken op de oude camping.

Maandag 12 augustus  Na het ontbijt in de schaduw - de zon komt pas 9:15 uur achter de bergen vandaan - en de koffie stappen we om 10:40 uur op de fiets richting Kaltenbach. De zon schijnt, het wordt vandaag 33 graden, maar nu is het nog aangenaam. Na een goed uurtje fietsen komen we langs camping Hochzillertal. Goeiedag. Daar is nog maar weinig van over. Het terrein is omgeploegd, en waar je wel al kunt staan, staat het vol met campers en caravans. Door het verleggen van de spoortracé kun je er vanaf het fietspad niet meer op. We fietsen iets door en slaan dan af om dan via de oude weg Strass - Mayrhofen terug te komen in Kaltenbach. Zo zien we de camping van de andere kant. Zonde. Kun je niet meer staan. Tegenover het stationnetje van Kaltenbach doen we een bakkie cappuccino en Karottenkuchen. Duur, maar ze smaken wel. We tikken € 19,-- af. Oostenrijk is er niet goedkoper op geworden, zullen we maar zeggen. Als we terug fietsen richting Zell am Ziller slaat de hitte toe: 32 graden en geen koeling door de wind. In Zell nemen we de Rosenalmbahn om aan de hitte te ontsnappen. Aangekomen op 1740 meter hoogte komen we Elcke, Huib en de kinderen tegen. We babbelen wat en we vinden allebei dat het Zillertal en Mayrhofen toch wel erg druk en vol is. In de overvolle Simons Skistadl nemen we ieder een grote Schiwasser en samen een bordje patat. Even verderop vinden we een plekje hoognodige schaduw om daar de stoeltjes uit te zetten, te puzzelen en de krant te lezen. De wolken ketelen langzamerhand iets op, maar het ziet er nog niet heel dreigend uit. Als we terugfietsen, begint het toch steeds meer te dreigen. Op de camping schuiven we aan in het restaurant. Daar zitten toevallig ook Elcke en Huib met de kids. Ik maak een foto van ze; later word ik op Facebook bedankt. Leuk. Binnen in de Denggerhof is het benauwd. We hadden liever wat meer aan de weg gezeten, maar dat was al vol. Dan hadden we ook kunnen zien, dat het inmiddels regende.... Als we teruglopen is het al weer droog. Gelukkig. Na nog wat puzzelen en lezen gaat om 23:00 uur het licht uit.

Dinsdag  13 augustus

Vandaag staat de wandeling langs de Tuxbach op het programma. Het weer ziet er prima uit, het wordt vandaag 31 graden en het is blauw. Wel kunnen er weer onweersbuien ontstaan, daarover later meer. Na het ontbijt fietsen we weer naar het station en pakken bus 4104 naar de Hintertuxer Gletscherbahn. Daar doen we een bakkie op het terras en dan kunnen we beginnen aan de wandeling langs de beek. Het is een prachtig pad, bij een mooie blauwe lucht en we genieten van de koeien die in de beek verkoeling zoeken. Een mooi plaatje! Helaas duurt die pret niet lang: als we voorbij het gebied willen met het "Steinschlagfeld", blijkt dat pad gesloten wegens gevaar voor: .... juist. Steinschlag. We komen twee Fransen tegen die ook een alternatieve route zoeken. Osmand brengt weer redding: 400 meter langs de weg en we kunnen weer verder over een mooi pad. Zo wandelen we langs Madseit en Juns richting Lanersbach. Het is nu bijna half drie en het dreigt wat, maar het is toch de moeite om (gratis dankzij de Activcard!) nog even omhoog te gaan naar de Eggalm. We doen cappuccino, Schiwasser en een hele matige Strudel. Bah. Ik heb er 's avonds nog last van. Na wat berekenen van de bustijden lopen we door richting Vorderlanersbach. Later blijkt dat ik de voorjaarsbustabel had gedownload. Gelukkig waren we op tijd bij het bushokje: scheelde mooi een half uur wachten. Terug in Mayrhofen is het weer woest heet en er dreigt onweer. Dat komt ook: als ik sta te douchen breekt er een wolkbreuk los. Gelukkig heb ik een plu mee hoewel dat nauwelijks helpt. De stortregen gaan nog een uur door. Als we daarna de tent opendoen, blijkt een flink aantal tenten in het water te staan. We helpen nog een Pools stelletje hun tent te verslepen naar een hoger stukje. Wij ontspringen de dans: alles is droog. Maar wel vochtig. Terwijl het nog licht nadrupplelt, luieren we heerlijk in de tent: puzzelen, krantje lezen, verslag schrijven.

Woensdag  14 augustus Het plan is vandaag alles in te pakken, met alles in de auto naar de Ahornbahn te rijden en daar te wandelen. Maar we besluiten vandaag nog helemaal te genieten: niets opruimen, maar lekker ontbijten, koffie en dan lopend door Mayrhofen naar de Ahornbahn en dan de Filzenkogel (2.227 m.) te beklimmen. We willen het bospad vanaf de camping naar Mayrhofen nemen, maar al na 100 meter loopt er een flinke modderstroom over de weg. Er volgen er meer - het water stroomt nog na - maar we slagen erin toch naar het dorp te lopen. Na een cappuccino bij ons vertrouwde Café Tyrol lopen we naar de Ahornbahn en in de winkelstraat kopen we bij sportzaak Kaplenig nieuwe trekking poles voor Maria. Dan snel naar de Ahornbahn voor een ritje omhoog: de laatste bergfahrt op deze Activcard. Boven gaan we direct op weg naar de Filzenkogel. Er staat een uur voor: in 50 minuten zijn we boven. De nieuwe bergschoenen van Maria werken wonderlijk goed. En wat een uitzicht hebben we boven! De Ahornspitze, de Edelhütte, de Dristner: allemaal " zum greifen nah". Na de afdaling doen we een biertje en een Radler bij Panoramablick en dan is het tijd voor de Talfahrt. Beneden is het weer verstikkend warm. Benieuwd of we het droog houden, want het trekt vanuit het zuidwesten weer dicht. Na nog wat reisbobo's voor de terugreis wandelen we terug naar de tent om direct daarna te gaan eten bij Denggerhof. Het is immers nog droog. We nemen voor de zekerheid en jackie en een plu mee, maar het blijkt niet nodig: het blijft droog en aangenaam. Richting Zell en Kaltenbach is het wel donker, maar we horen geen donderslagen. En zo zitten we anderhalf uur later bij de tent. Nieuws lezen, schaken, puzzelen, appen.... En morgen? Morgen willen we écht opbreken, inpakken en naar huis gaan rijden. In tweeën, misschien met een tentovernachting. Maar dat weten we pas morgenavond.

Donderdag 15 augustus Om kwart voor 8 beginnen we met afbreken: slaapzakken inrollen, matjes oprollen, binnentent afbreken. We gaan ontbijten als de zon boven de bergen komt rond 09:20 uur, maar dat blijkt een misrekening. Het is meteen loeiwarm en slaat alle energie uit je. Dan maak je fouten. De broodjes, de puddinkjes: ze komen - zo blijkt later - in de ijskast achterin de auto terecht. Daar kunnen we onderweg dus niet bij. Net na half twaalf vertrekken we. We rekenen af en betalen  € 276,-- voor 7 nachten. Niet gek. We willen eens een alternatieve route rijden ipv. over München en kiezen voor de Fernpass. Zo te zien is daar geen file, maar als we uiteindelijk daar zijn staat de boel behoorlijk vast en kost het ons meer dan een uur reistijd. Als we eenmaal door de Grenztunnel zijn, rossen we over de A7 snel richting Ulm en daarna door naar Würzburg. Aschaffenburg is helaas door tijdverlies niet meer goed haalbaar. Wel maken we nog een eetstop: we nemen Leberkäse met Bratkartoffeln en groenten. Smaakt heerlijk. Dan boeken we vanaf daar een Ibishotel in Würzburg-ost. Helaas is de routeplanner wat in de war. Hij wil ons twee keer laten afslaan op een niet bestaande afslag! Gelukkig brengt Maria's mobiel de oplossing: 8 km. terugrijden en het Ibishotel is gevonden. In een rustig industriegebied met weinig verkeer. Ze hebben ook nog een automaat met koud bier en warme bouillon. Lekker! We zien we hoe laat we morgen wakker worden: dan nog 600 km. naar huis.

Vrijdag 16 augustus Om kwart voor 8 rijden we weg bij Ibis hotel Würzburg-Ost. We hebben nog twee koffie meegenomen uit de automaat (€ 2,--) én we hebben de koelbox opgegraven uit de achterbak, zodat we nu puddinkjes en wat broodjes bij de hand hebben. Het eerste gedeelte tot voorbij Frankfurt rijdt als een tierelier: hele stukken 120 km/uur. Daarna wordt het merkbaar drukker en komen de files en de ongelukken met files als gevolg. Vooral bij Montabaur (we hebben net getankt) verspelen we een half uur. Later ook nog op de A61 richting Nederlandse grens en op de A73 in Nederland. Tja, einde van de vakantie in Midden Nederland en dan ook nog vrijdag? Vragen om problemen. We willen niet in de namiddag thuiskomen en parkeren op de Veluwe bij "mevrouw Tok", sinds kort ook de parkeerplaats voor Staatsbosbeheer voor Planken Wambuis én het Airborne luchtlandingsterrein  bij de schaapskooi Zuid-Ginkel. We maken een wandelingetje van 5 km. We willen richting Mossel, maar zie: het regent af en toe. Toch fijn om even uit de auto te zijn. We rijden via Hoevelaken, de A28 , Harderwijk en de dijk Enkhuizen-Lelystad naar huis. Nog een korte stop bij de Vomar: om 20:00 uur zijn we thuis. Einde van een prachtige vakantie van bijna 4 weken. Oostenrijk: we komen terug!!